Handbal uitleg

Sport en spelregels
Handbal is een sport met veel snelheid en beweging. Het is een spel van 7 tegen 7 waarbij er continu sprake is van een omschakeling van aanvallen en verdedigen,
Belangrijkste basiskenmerken van het spel zijn dat de bal met de hand gevangen en gegooid wordt en dat een speler maar drie passen mag lopen met de bal in de hand zonder tussendoor te stuiteren op de grond of de bal af te spelen. De bedoeling van het spel is simpelweg om meer doelpunten te scoren dan de tegenstander. Per doelpunt krijg je 1 punt.
Een volwaardige handbalwedstrijd duurt 2 x 30 minuten.

Handbal speelveld
Een handbalveld heeft een afmeting van 40 meter lang en 20 meter breed. Het veld heeft twee speelhelften met aan beide kanten een handbaldoel. De handbalbelijning besaat uit een een middellijn en twee doelgebieden voor de doelen, waar alleen de keeper zich in mag bewegen. Deze doelgebieden (ook wel handbalcirkels genoemd) zijn per doelgebied opgebouwd uit de lijnen van kwartcirkels vanuit de hoeken met een radius van 6 meter. Op 6 meter afsand van de doellijn worden de cirkellijnen met een rechte lijn aan elkaar verbonden.
Op 3 meter afstand van de lijn van het doelgebied is een onderbroken lijn aanwezig die de vrijeworplijn aangeeft. Deze ligt daarmee op 9 meter van het doel. Verder ligt er op zeven meter afstand van het doel nog een strafworplijn met een lengte van 1 meter. Tot slot zijn er, zoals bij meerdere indoor sporten, verschillende kleinere markeringen, zoals wisselijnen etc.
Alle lijnen zijn 5 centimeter breed, maar tussen de doelpalen is de lijn 8 centimer breed, gelijk met de dikte van de doelpalen.

Continue reading